Kosteusvauriokuntotutkimus - epäilystä tutkimuksiin ja korjauksiin- osa 1

12.10.2020

Vaivaako jatkuva yskä, päänsärky, nuha, poskiontelotulehdukset, silmien ärsytys, huimaus, pohjaton väsymys tai joku muu selittämätön oire? Mitä tehdään kun joku vieraista huomauttaa hajuhaitasta vaatteissa? 

Yhteydenotto tutkijaan:

Tutkimukset alkavat aina asiakkaan yhteydenotolla joko puhelimitse tai sähköpostilla. Asikas kertoo omat tietonsa ja näkemuksensä tilanteesta ja selvittää mahdolliset muut jo tehdyt tutkimukset. Lisätietoja rakennuksesta toimitetaan mahdollisuuksien mukaan sähköpostitse. Valokuvat olemassa olevista dokumenteista tai skannatut kopio auttavat tutkijaa paljon. Pari valokuvaa ulkoa ja sisältä antavat tarpeellisia lisätietoja. Lisäksi voidaan täyttää esitietolomake jossa tutkijalle selvitetään tarpeellisia tietoja. 

Tutkimusten hinta:

Yleensä tutkimusten hintaa kysytään lähes ensimmäiseksi. Koska kuntotutkimuksille on vaikea antaa tarkkaa hintaa, tehdään pyydettäessä kattohintainen tarjous johon on määritelty tutkimusten lisäksi x-määrä näytteitä laboratorioon. Tällöin asiakkaalla on tiedossa mitä tutkimus maksaa kalleimillaan. Harvoin kaikkia tarjouksessa määriteltyjä tutkimuksia tarvitaan kuitenkaan. Tutkimusten lisäksi asiakakkaalle tulee kustannuksia matkakuluista sekä rakenneavauksista johtuvista korjauksista. Rakenneavaukset suljetaan väliaikaisesti tutkijan toimesta.

Tutkimuksista tehdään kirjallinen sopimus. 

Tutkimussuunnitelma:

Tutkija tekee tutkimussuunnitelman annettujen tietojen ja kokemuksen perusteella. Joskus kohteeseen tarvitaan ensikäynti mikäli esitiedot ovat kovinkin puutteelliset. Tutkimussuunnitelma tehdään yleensä kirjallisesti mikäli tutkimuksilla ei ole kiire esimerkiksi meneillä olevan korjaustyön vuoksi. Esimerkiksi ARA:n tutkimusavustusta varten tarvitaan kirjallinen tutkimussuunnitelma.

Tutkimuspäivänä rakennus tutkitaan tutkimussuunnitelman mukaisesti, kuitenkin niin, että suunnitelma päivittyy todellisen tarpeen mukaan. Mikäli tutkimuksen aikana ilmenee uusia tai yllättäviä asioita, voidaan tutkimuksia laajentaa tai osia jättää pois tarpeen mukaan.